İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Özet Olarak İslam (Giriş)

 

 

ÖZET OLARAK

İSLÂM

 

 

Hazırlayan:

Din İşleri Yüksek Kurulu[1]

Ankara 2005

 

 

بسم الله الرحمن الرحيم

 

 

ÖNSÖZ

 

 

Günümüzde sosyal ve siyasal alanda görülen hızlı değişim ve teknolojik gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan iletişim ve bilgi akımı, farklı din ve kültürlerden geniş kitleleri adeta birlikte yaşar hale getirmiştir. Bunun bir sonucu olarak insanlar birbirlerine ait değerler, inançlar, yaşayış biçimleri ve kültürler hakkında bilgi sahibi olma ihtiyacını her zamankinden daha çok duymaktadırlar. Özellikle İslam dünyası ile Müslümanlık bütün dünyanın ilgi odağı haline getirmiş bulunmaktadır.

Yurt dışındaki vatandaşlarımızın ve soydaşlarımızın, yaşadığı yerlerde, bölge halkı ile iç içe yaşıyor olmaları farklı din ve kültürlerden olan insanların İslam hakkındaki meraklarını daha da arttırmıştır. Buna bağlı olarak, dinimiz ve kültürümüz hakkında doğrudan bilgi edinmek isteyenler, Diyanet İşleri Başkanlığı yurt dışı temsilciliklerine, oralardaki din görevlilerimize baş vurarak bilgi almak istemektedirler. Benzer istekler, turist olarak ya da başka amaçlarla yurdumuza gelenlerce, Başkanlığımıza, il ve ilçe müftülüklerimize iletilmektedir.

Bu anlamda sunulacak bilgiler vatandaşlarımız açısından da yararlı olacak ve bir ihtiyacı karşılayacaktır. Misyonerlik faaliyetlerinin alabildiğince hız kazandığı bir dönem ve ortamda, her yaştan ve her kültür düzeyinden insanımızın, mensubu bulundukları din hakkında yeterli ölçüde bilgi sahibi  olmaları temel bir ihtiyaçtır. Çeşitli sebeplerle İslam hakkında oluşturulan yanlış yargılar, kasıtlı saptırma ve çarpıtmalar bu ihtiyacın boyutlarını daha da büyütmektedir.

Takdir edilecektir ki, özellikle farklı din ve kültür mensuplarından gelen bu bilgilenme taleplerinin kısa zamanda ve pratik yollarla karşılanması gerekir. Baş vuran kimselere verilecek bilgi ve hizmetin yeterlilik derecesine göre konuya duyulan ilgi artacak ya da azalacaktır.

İslam hakkında sözlü olarak bilgi verme yöntemi, beden dili yanında duygu boyutunu da devreye soktuğu için etkili bir yöntemdir. Ancak, çok kere dil problemlerinden kaynaklanan engeller yanında, konuyu kısa, özlü ve kapsamlı bir şekilde aktarma fırsatının her zaman bulunamadığı da bir gerçektir. Sözlü olarak aktarılacak bilgilerin kalıcılı olmadığı ise açıktır. Dolayısı ile, gerekli bilgileri kısa ve kolay kavranabilir bir şekilde yazılı olarak vermenin önemli ölçüde etkili olduğu anlaşılmaktadır.

Diyanet İşleri Başkanlığı, kanunla kendisine verilmiş olan “halkı din konusunda aydınlatma” görevi çerçevesinde, yukarıda sözü edilen bu ihtiyacı bir ölçüde de olsa karşılamak amacı ile elinizdeki “Özet Olarak İslam” adlı bu kitapçığı hazırlamıştır.

Kitapçık üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümü “İman Esasları”, ikinci bölümü “İbadet”, üçüncü bölüm  ise “İslâm ve Sosyal Hayat” konuları oluşturmaktadır.

Konuların işlenişi sırasında detaya girilmemiş, okuyucuya temel bakış açısı kazandıracak bir üslup ve yöntem takip edilmeye çalışılmıştır.

Çalışmanın, İslâm dini hakkında, bilgi edinmek isteyenlere yararlı olacağını umuyoruz.

 

[1] Din İşleri Yüksek Kurulunda görev yaptığım yıllarda, Kurul uzman ve üyelerinin katkılarıyla ARGED Yönetim Kurulunca hazırlanmıştır.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir